Grapes


Disclaimer: Den här artikeln innehåller affiatelänkar. Jag rekommenderar endast produkter som jag själv provat och tycker är bra. Mer information i vår affiliate disclaimer-policy här.


Vad är resveratrol och i vilka livsmedel finns det?

Det pratas mycket om resveratrol för tillfället. Det finns i skalet på druvor och i deras frön, vin (särskilt i rött vin), blåbär, tranbär, jordnötter, pistagenötter och mörk choklad. Det finns också många kosttillskott som innehåller resveratrol. Även om det finns resveratrol i vin, är det inte den bästa källan eftersom du behöver ett stort antal flaskor vin för att fullt ut få ut hälsofördelarna med resveratrol som finns i rött vin! Resveratrol bildas i olika växter för att skydda dem från insektsangrepp.

Vilka är hälsofördelarna med resveratrol?

Resveratrol tillhör flavonoidfamiljen och är ett annat fytonäringsämne med antiinflammatoriska och antiotixdanta egenskaper. Resveratrol stödjer även hjärtkärlsystemet och har en effekt på immunförsvaret genom att minska inflammation och öka cirkulerande T-celler, vilket är goda nyheter för immunförsvaret.

När huden utsätts för UV-strålning bildas så kallad fotooxidativ stress och inflammation i huden. En studie visade att ämnen i druvor kan skydda mot denna typ av akuta skador på huden orsakade av solens skadliga UV-strålning. Det verkar också minska risken för att utveckla hudcancer.

I studien åt 19 vuxna ett frystorkat druvpulver i 14 dagar. Efter studiens slut hade deras naturliga solskydd ökat med nästan 75 procent jämfört med innan studiestarten. Man såg också minskade nivåer av ett protein som stimulerar inflammation och att det skyddade mot DNA-skador. Enligt forskarna är detta den första studien som visar att intag av druvor via kosten kan skydda huden från skadlig UV-strålning.

Resveratrol minskar MMP-enzymer genom att stimulera en gen som kallas sirtuin 1 (SIRT1) som hämmar bildningen av enzymerna. MMP-enzymer bryter ner hudens kollagen. Sirtuin-gener är förknippade med hälsosamt åldrande. Resveratrol används också i hudvårdsprodukter som appliceras på huden, vilket har visat på fördelar på hudens hälsa och anses vara säkert.


Tillskott av resveratrol


Eftersom det inte finns tillräckliga nivåer av resveratrol i livsmedel för att visa på en effekt på huden och på hälsan i övrigt, så är det vanligt med tillskott av resveratrol. Ett problem med att använda resveratrol i olika typer av kosttillskott och läkemedel är att det är låg biotillgänglighet, vilket innebär att det inte absorberas särskilt bra.

Den form som har bäst biotillgänglighet är trans-resveratrol. Namnet ”trans” betyder att den har en viss form som gör att den lättare tas upp. Ett intag på upp till 1000mg resveratrol per dag anses vara säkert. Stora doser resveratrol har visat sig orsaka magbesvär. Däremot kan resveratrol interagera med vissa mediciner, till exempel antikoagulantia och trombocythämmande läkemedel, eftersom det kan bromsa koaguleringsprocessen. Använd därför inte resveratrol om du lider av en koaguleringsstörning eller är på väg att genomgå operation. Det kan också ha en effekt på östrogenmetabolismen, så använd inte om du har lågt östrogen. Tala alltid med din läkare eller sjukvårdspersonal innan du använder resveratrol (eller andra) kosttillskott.


Detta är en reklam från Amazon.se.

Eftersom resveratrol kan vara problematiskt att absorbera när det tas som tillskott, brukar jag använda Reserol – resveratrol boosting films.

Filmen är gjord av patenterad teknologi från Sverige. Istället för att absorberas via magtarmkanalen, som kan vara problematiskt med resveratrol, så absorberas det via slemhinnan i munhålan.

En påse innehåller 12 filmer som räcker i 2 dagar.

Läs mer om vår affiliatesamarbeten här.


Druvor skyddar huden mot skadlig UV-strålning

Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *