Eggs protein

Vad är protein och aminosyror?

Protein är ett makronäringsämne som främst används som byggsten i kroppen, men det kan också brytas ner till energi när det saknas kolhydrater och i vissa fall fett.

Proteiner består av kedjor av aminosyror som har olika viktiga funktioner i kroppen.

De fungerar som byggstenar i olika vävnader runt om i kroppen, det används i kommunikationen mellan nervceller i, som byggstenar i vårt immunförsvar och mycket mer.

Några exempel på vävnader och strukturer som består av protein i kroppen är:

  • muskler
  • ben (visste du att skelettet faktiskt består av en proteinstruktur som kallas matris som mineraliseras för att stelna?)
  • hud (till exempel kollagen, keratin och elastin)
  • hår och naglar
  • enzymer (läs om enzymer här)
  • signalsubstanser (till exempel seritonin, dopamin)
  • hormoner (till exempel insulin)
  • antikroppar
  • transport (till exempel lipoproteiner som transporterar kolesterol)
  • energi (ger 4 kcal per gram protein)


Vad är aminosyror?

Människan behöver 20 olika aminosyror. 9 av dessa aminosyror är så kallade essentiella. Det betyder att vi måste få dem från kosten eftersom vi inte kan göra dem i kroppen.

När vi äter mat eller kosttillskott som innehåller protein bryts proteinerna först ner till enstaka aminosyror som tas upp i tarmen. Aminosyrorna används för att bygga upp nytt protein i kroppen.

Så när du äter mat som innehåller proteinet kollagen kommer kollagenet att brytas ner till enstaka aminosyror som används för att bygga upp protein i kroppen. Då bildas nytt kollagen där det finns behov. Det är viktigt att tillföra rätt aminosyror och andra näringsämnen för att nytt kollagen ska bildas.

De kan användas för att bygga olika typer av protein eller för kollagen någon annanstans i kroppen, till exempel ligament eller ben. Men genom att tillföra  byggstenarna för kollagen ökar du sannolikheten för att bilda kollagen i din hud.Vad är ett fullvärdigt protein?

Ett fullvärdigt protein är ett protein som innehåller alla essentiella aminosyror. Animaliska proteiner, som kött, fågel, fisk, ägg och mejeriprodukter innehåller fullvärdigt protein i bra mängder.

En del vegetabiliska proteinrika livsmedel innehåller alla essentiella aminosyror och klassas därför som fullvärdigt protein, till exempel soja, quinoa och spirulina.

Vegetabiliska proteinkällor är bönor, ärtor, linser, svamp, spannmål och grönsaker. Dessa vegetabiliska proteinkällor innehåller inte de essentiella aminosyrorna i tillräckliga mängder, så de måste kombineras med varandra för att tillhandahålla hela skalan av essentiella aminosyror.

Därför måste veganer och vegetarianer vara uppmärksamma på hur de äter och kombinera olika proteinkällor för att säkerställa att de får i sig alla essentiella aminosyror.Protein av god kvalitet

I protein från kött är aminosyrorna sammansatta på ett sådant sätt att det passar våra kroppars behov, man kan säga att sammansättningen är mer lik våra kroppar, än vad sammansättningen av aminosyror är i protein från vegetabiliska källor. Förutom att vara ett fullvärdigt protein anses animaliskt protein även vara ett protein av god kvalitet. Det betyder att sammansättningen av aminosyrorna passar människokroppens behov väl.


Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *