A-vitamin – Retinol

Den aktiva formen av A-vitamin är retinol. Retinol är ett fettlösligt vitamin med antioxidantiska egenskaper som ingår i gruppen av fettlösliga ämnen vid namn retinoider. Retinol är nödvändigt för celldelning, immunförsvaret, synen, reproduktion och bildning av hud. Bland annat då det är nödvändigt för bildningen av proteinerna keratin och kollagen, som finns i huden.

Viktiga funktioner för huden:

  • Det stimulerar epiteltillväxt, fibroblaster (celler som producerar kollagen) och kollagenproduktion.
  • Det ökar produktionen av kollagen typ 1, ökar bildningen av keratinocyter, celler som producerar keratin och kollagen. A-vitamin bryter även ner MMP-enzymer som förstör kollagen. En studie visade att kvinnor med lågt intag av protein och A-vitamin hade fler rynkor. 
  • Retinoider reglerar tillväxten och differentiering av många celltyper i huden, och brist kan öka risken för onormal epitelial keratinisering, vilket betyder ansamling av keratin i hudceller.
  • I skadad vävnad stimulerar A-vitamin omsättningen av hudceller, ökar hastigheten för återepitelisering och återställer epitelstrukturen – med andra ord är det avgörande för hudbildning och läkning.

Sammanfattningsvis gör detta att A-vitamin är viktigt för att producera proteinerna keratin, elastin och kollagen samt minska nedbrytningen av kollagen.


A-vitamin i kosten

A-vitamin, i form av retinol, d.v.s. aktiv form, finns i lever, fet fisk, ägg, smör, ost.

Det finns också som pro-vitamin A i form av karotenoider från orange, gula och gröna grönsaker och frukter.

Betakaroten är den vanligaste och mest användbara provitamin A-formen för människor.

Personer som förlitar sig på retinol från vegetabiliska källor i form av betakaroten (till exempel personer som följer en vegansk kost), har en ökad risk att få i sig otillräcklig nivåer med retinol. Detta beror på att omvandlingen av betakaroten till den aktiva formen retinol är låg och varierar från person till person.

Betakaroten finns i orange och gula grönsaker och frukter, som morötter, pumpor, gul och orange paprika.

Betakaroten har andra gynnsamma effekter för hudens hälsa, bland annat genom att det har en skyddande effekt mot skadlig UV-strålning. Det är en viktig fettslösning antioxidant som skyddar huden mot fotoxidativ stress och inflammation orsakade av UV-strålning.


Eggs protein

A-vitamin och akne

A-vitamin är viktigt för normal hårsäcksfunktion och har antioxidanta egenskaper. Det har visat sig att patienter med akne har låga nivåer av A-vitamin. Tillskott av höga halter av A-vitamin och kombinationen A-vitamin och E-vitamin har visats hjälpa mot akne.

Läkemedlet isotretinoin är en mycket koncentrerad och hög dos av A-vitamin och används vid just akne. Detta läkemedel är känt för sina många obehagliga bieffekter. 


Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *