Björnbär

Vad är antocyanidiner och i vilka livsmedel finns de?

Antocyanidinerna tillhör familjen av fytonäringsämnen som heter flavonoider.

De finns i mörkt lila, blå, svarta och röda växter, framförallt i bär som blåbär, svarta vinbär, björnbär och hallon.

Det är antocyaniderna som ger bären deras blå, lila och svarta färg.

De har använts som aktiv ingrediens inom traditionell medicin och är kända för sina antioxidantiska egenskaper och bidrar till att minska skador på celler orsakade av fria radikaler. De har även antiinflammatoriska egenskaper och påverkar kollagenomsättningen.

Så kallade MMP-enzymer aktiveras när solen utsätts för solens UV-strålning. MMP-enzymerna bryter ner kollagen i huden. En av de viktigaste effekterna som antocyanidinerna har på huden är att de minskar nedbrytningen av kollagen genom att blockera MMP-enzymer som bryter ner kollagen.

Det här gör att mat som innehåller antocyanider faktiskt kan skydda huden mot skador orsakade av solens UV-strålning. I en studie undersöktes antocyanidinernas förmåga att minska svullnad hos kvinnor och man såg goda resultat. Forskarna förklarar att antocyanidinernas förmåga att stärka kollagen, gör att blodkärl blir mindre benägna att läcka vätska från blodkärlen ut i vävnader, vilket minskar svullnaden.

Deltagarna i studien rapporterade även att deras hud förbättrades, vilket gjorde att man även utförde en uppföljningsstudie. Resultatet från uppföljningsstudien (som dock ej publicerades), visade att intag av ett tillskott innehållande extrakt från blåbär och vindruvor (antocyanidiner) minskade hudens åldrande.

Man såg minskat djup på rynkor och bättre elasticitet i huden, något som kan vara en direkt följd av att hudens kollagen stärks.

Odon är ett bär som lätt förväxlas med blåbär då de ser väldigt lika ut och växer i liknande miljöer. På engelska kallas odon för bog blueberry. Studier på effekten av bog blueberry på mänskliga fibroblastceller visar att det skyddar mot nedbrytningen av kollagen genom att hämma MMP-enzymer.

Exponering av UVB-strålning ökar nivåerna av inflammatoriska ämnen som nuclear factor kappa B (NF-κB) och interleukiner (IL)-6 och IL-8. Extrakt från bog blueberry minskade nedbrytningen av kollagen genom att hämma MMP-enzymerna och minska nivåerna av dessa inflammatoriska ämnen.Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.

Källor:

Nichols J.A, Katiyar S.K. Skin photoprotection by natural polyphenols: anti-inflammatory, antioxidant and DNA repair mechanisms. Arch Dermatol Res. 2010;302

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *