Zinktillskott effektivt vid akne

Zinktillskott effektivt vid aknebesvär

Zink är viktigt för att reglera immunförsvaret, då främst processer som involverar inflammation, men det har även associerats med nivåer av vissa immunceller samt det hämmar tillväxten av P.acnes i huden. Zink är kofaktor (strukturell del av ett enzym) till omkring 300 enzymer och är viktig för ett stort antal processer runtom i kroppen. Bland annat för kroppens egna antioxidant superoxid dismutas (SOD).

Zink är också viktigt för metabolismen av A-vitamin, som också är viktig för akne, och många studier visar att olika former av zinktillskott har minskat aknebesvär, främst av den inflammatoriska varianten. En genomgång av kliniska studier visar att tillskott av zink är effektivt vid akne och att personer som lider av akne ofta har låga nivåer av zink.

En annan effekt av zink är att det är viktigt för produktionen av magsyra och det har visats sig att så många som 40 procent av personer med akne lider av brist på magsyra. Detta kan medföra att maten inte bryts ner som den ska i magen, vilket kan orsaka obalans i tarmfloran och ett överskott av skadliga bakterier och därmed ökad bildning av inflammatoriska ämnen. 

I en studie fick deltagarna en blandning av zink med antioxidanterna betakaroten, C-, och E-vitamin i tre månader. Nästan 79 procent av deltagarna hade en 80–100 procent förbättring av sin akne. 

Zink finns i fisk, skaldjur (framförallt ostron och musslor), kött, nötter och frön.


Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.


Källor:

Dermatol. Ther 2020, Clin Cosmet Investig Dermatol. 2011

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *