Druvor skyddar huden mot skadlig UV-strålning

När huden utsätts för UV-strålning bildas så kallad fotooxidativ stress och inflammation i huden. En ny studie visar att ämnen i druvor kan skydda mot den här typen av akuta skador på huden orsakade av solens skadliga UV-strålning.

Druvor, och även andra frukter och grönsaker, innehåller polyfenoler av sorten pro-antocyanidiner och resveratrol, olika sorters så kallade fytonäringsämnen.

Ordet fyto betyder växt och fytonäringsämnen är ämnen som finns i olika typer av grönsaker, bär och frukter. Dessa fytonäringsämnen ger växterna sin färg och smak. De har ofta egenskaper som främjar hälsan, bland annat antioxidativa-, antiinflammatoriska-, antimikrobiella- och i vissa fall även anticanceregenskaper.

I studien fick 19 vuxna äta ett frystorkat druvpulver i 14 dagar. Efter studiens slut hade deras naturliga solskydd ökat med nästan 75 procent jämfört med innan studiens början. Man såg även minskade nivåer av ett protein som stimulerar inflammation och att det skyddade mot DNA-skador.

Enligt forskarna är det här den första studien som visar att ett intag av druvor via kosten kan skydda huden mot skadlig UV-strålning.

Källa: Journal of the American Association of Dermatology, januari 2021

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *