Visste du att socker kan förstöra kollagen?

Denna process kallas glykering.

Glykering innebär att socker reagerar med protein. Blodsocker (glukos, fruktos) kan fastna på dina celler och vävnader och skada dem, särskilt om blodsockernivåerna är högre än normalt. Denna process kallas glykering.

När det gäller huden förstörs proteinet kollagen när det utsätts för glykering. Kollagen blir mindre elastiskt och åldras snabbare.

Detta är den process som uppstår när vävnader skadas hos diabetiker. Proteiner förstörs av sockermolekyler och vävnaden skadas och funktionen förstörs. Du kanske har hört att hos diabetiker kan detta inträffa i ögat, njurar och andra vävnader.


Avancerade slutprodukter för glykering – AGE’s

Advanced glycation end products (AGE) AGE är produkten av glykering. När nivåerna stiger försämras kroppens förmåga att reparera glykeringen och AGEs bildas. Det blir en permanent skada som deformerar den drabbade cellen eller vävnaden. AGE bildas i kroppen när blodsockernivåerna är höga.

Vi får också AGE av vår mat. Det bildas under tillagning vid höga temperaturer. AGE orsakar skadliga processer i kroppen, t.ex. inflammation och oxidativ stress. Med tiden kan det leda till utvecklingen av allvarliga hälsotillstånd, inklusive diabetes och hjärtsjukdomar.

Faktorer som utlöser glykering är vad som än orsakar en ökning av blodsockret:

  • Socker (godis, choklad, snacks, bakverk etc.)
  • Snabbmat och processad mat
  • Ett högt intag av snabba kolhydrater från kosten

Att äta en kost med mycket kolhydrater är den främsta orsaken till glykering och AGE-ackumulering i kroppen.

Även om du kanske inte märker någon skillnad i din hud just nu så kan högt blodsocker över längre tid, sannolikt påverka hudens utseende i framtiden.

Genom att äta en lågkolhydratkost med bra fett och protein av god kvalitet kan du hålla blodsockernivån låg.

Sikta på att ersätta stärkelse- och sockerhaltiga kolhydrater (tänk på dem som vita kolhydrater som socker, pasta, vete, ris etc.) med grönsaker som broccoli, brysselkål, blomkål, sparris, kål, grönkål, morötter, sötpotatis etc. Detta är jättebra ur näringssynpunkt, men också för att balansera blodsockernivåerna.

Att äta fet mat, fibrer och protein kan hjälpa till att balansera blodsockret.



Är du nyfiken på näringslära och på att lära dig mer om kolhydrater och blodsocker?

Här är kursen för dig!
 
I onlinekursen Grundläggande näringslära får du lära dig om de olika näringsämnena protein, kolhydrater, fett, fibrer, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen. Vi går bland annat igenom vad de har för funktioner i kroppen, i vilken mat de finns, hur mycket vi behöver, vad som händer om vi får brist och mycket mer.
 
Du får bland annat lära dig varför zink, magnesium, selen och andra mineraler och spårämnen är så viktigt för vår överlevnad, vilka vitaminer som är avgörande för cellernas energibildning, vad som är skillnaden mellan olika fettsyror (det pratas mycket om mättat och omättat fett), vilka ämnen som finns i bär och vad de har för effekt på kroppen och en massa andra spännande fakta om näringen i vår mat.
 
Kursen riktar sig till allmänheten och inga förkunskaper krävs.
  
Du får ett kompendium med kursinnehållet i PDF-format som kan ladda ner och behålla efter kursens slut.



Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *