How to take collagen supplements


Disclaimer: Den här artikeln innehåller affiatelänkar. Jag rekommenderar endast produkter som jag själv provat och tycker är bra. Mer information i vår affiliate disclaimer-policy här.

Bra att veta kollagentillskott

Genom att ta tillskott av kollagen tillför du kroppen de aminosyror som behövs för att bygga kollagen, vilket ökar chansen att kroppen kan bilda nytt kollagen. När vi tillför kollagen genom kost eller tillskott bildas nytt kollagen där det behövs som mest i kroppen.

Flera studier visar att kollagentillskott faktiskt ökar bildningen av kollagen i kroppen. Mer information om några av dessa studier här. Intag av kollagen från kosten kan stödja bildningen av kollagen i olika vävnader, eftersom det bidrar med viktiga aminosyror. En studie jämförde nivåerna av de viktiga kollagenaminosyrorna hydroxiprolin, prolin och glycin i benbuljong, med en terapeutisk dos på 20 gram av ett kollagentillskott. Resultatet visade att en standardportion av benbuljongen innehöll en betydligt lägre mängd än kollagentillskottet.


Vem behöver tillskott av kollagen?

Om du äter inälvsmat, skin och buljong kanske du redan har ett bra intag av kollagen från din kost men om du vill bidra till att främja kollagenbildningen i hud, hår och naglar för att få en synlig effekt, finns möjligheten att använda tillskott av kollagen. Det finns också vissa grupper som kan ha nytta av att komplettera kollagen för att minska risken för brist och främja friska vävnader:



Vilken typ av kollagen ska man välja?

Källan av kollagen i tillskott kan variera. Det kan komma från fisk, så kallat marint kollagen, eller från kor och då kallas det bovint.

Bovint kollagen innehåller kollagen typ 1 och 3 och marint kollagen innehåller typ 1 och 2. Kombinationen av de två källorna ger ett brett utbud av olika sorters kollagen.

Vissa kollagentillskott kommer från äggskalsmembran, ett alternativ som kan vara användbart för vegetarianer. De är dock inte lika vanliga som bovint och marint kollagen. Det finns också några veganska kollagentillskott. De är gjorda av olika typer av proteinrika växter och ger en rad olika aminosyror som kan användas för att bilda kollagen. Det finns inga växter som innehåller kollagenproteinet, bara enskilda aminosyror (byggstenarna). Hydroxyprolin saknas dock i dessa kollagenpulver eftersom just denna aminosyra endast finns i proteinet kollagen. Det kan dock bildas i kroppen från prolin och lysin.


Hydroliserat kollagen

Om du väljer att ta kollagentillskott är det viktigt att välja ett som är hydrolyserat för bättre upptag. Att det är hydrolyserat gör att det är behandlat på ett sätt som gör det lättare att ta upp.

Proteinet är redan halvvägs nedbrutet i mindre delar, vilket gör att aminosyrorna är mer lättillgängliga att användas för att bygga nytt kollagen i kroppen.


Att tänka på när du väljer ett kollagentillskott

Du kan antingen välja att ta ditt kollagen som pulver eller en kapselform. Pulvret kan antingen vara i lös form i en burk eller påse eller som individuella påsar. Jag skulle rekommendera olika typer av kollagentyper och former, till exempel några som ett löst puder och några som påsar som du kan ta med dig i väskan till jobbet eller när du är ute och reser. Då är det lättare att det blir av att ta dem.

Välj gärna en sort som är berikad med mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler, t.ex. C-vitamin, koppar och zink) som behövs för bildandet av kollagen.

Välj hållbart framställda produkter från antingen vildfångad fisk eller gräsbetande kor.

Försök att undvika tillsatta färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel och välj istället 100 % rent kollagen, så långt det är möjligt. Det finns några smaksatta kollagenpulver packade i påsar som kan vara bra att ha på språng. Men du kanske vill använda dem mindre än smaklösa varianter och inte bara lita på dessa för att få i dig din dagsdos av kollagen.


Jag använder, bland andra, Clean Collagens icke smaksatta kollagenpulver. Det är hydroliserat och kommer från gräsbetande kor. Pulvret går utmärkt att blanda i kall och varm vätska.

Jag brukar blanda pulvret i en mugg med ljummet vatten och röra i en sked kokosolja. Det smakar inte toppen, eftersom det inte är smaksatt, men det funkar. Jag tycker att det är värt det för att inte få i sig en massa syntetiska smakämnen och tillsatser.

Den här länken är en affiliatelänk från Amazon Sverige.

Längre ner på sidan hittar du mina tips på hur du kan få i dig dina kollagentillskott.


Tips för när du tar kollagentillskott

Du kan blanda kollagenpulver med varma eller kalla drycker. Jag tycker att det är lättare att blanda med ljumna vätskor men vissa kollagenpulver blandas bättre med kallt vatten än varmt. Det bästa sättet att ta reda på det är att prova! Du kan även blanda den i yoghurt, gröt, grytor, såser, smoothies, barer, raw balls och allt annat du kan tänka dig!

Upptaget av aminosyror kan konkurrera med varandra så när du tar kollagen kanske du vill undvika att äta andra aminosyror samtidigt.

Att äta lite kolhydrater med dina aminosyror ökar insulinutsöndringen, ett hormon som behövs för att transportera glukos (blodsocker) in i cellerna. Detta hjälper också aminosyrorna att transporteras in i cellerna! Det är inuti cellerna som aminosyrorna sätts ihop och bildar protein. Du kan äta en banan till din kollagendryck eller använda den i en smoothie med lite frukt och bär.

Vissa kollagenpulver har en obehaglig smak och lukt, särskilt om de kommer från marina källor, kanske du inte vill att ditt morgonkaffe ska smaka fisk – usch!! Då kanske du vill välja en annan sorts kollagen och använda marint kollagen där smaken är mer dold. Inte alla marina kollagenprodukter smakar illa, dock. Det bästa är om du provar dig fram.


Några förslag på hur du kan ta kollagen

Att tänka på när man tar kollagentillskott

Hur mycket kollagen behövs?

Studier visar att runt 5 gram och upp till 20 gram kollagen per dag gör en märkbar förändring i hudens utseende. Det är en ganska stor mängd, så det är en bra idé att ha en bra plan och en bra rutin. Det kan vara en bra idé att i förväg bestämma när och hur du ska ta ditt dagliga kollagen och skapa vanor för att göra det till en del av ditt dagliga liv.

Många människor börjar märka skillnad i hudens utseende ganska snabbt när de börjar använda kollagentillskott regelbundet. Om några veckor kanske du märker att din hud är mer återfuktad och tonad och att ditt hår och naglar är starkare. I många studier har man sett resultat efter 6-8 veckor men vissa kan börja märka skillnad efter 4 veckor.

Den exakta dagliga rekommenderade dosen av kollagen beror på din ålder, vikt, längd och andra personliga omständigheter, till exempel dina egna personliga mål och din kroppsnivå av kollagen.

Andra möjliga positiva effekter av kollagentillskott är att det kan främja sömn för vissa människor. Det är för att det innehåller glycin som påverkar signalsubstanser som hjälper till att främja bättre sömn. Det kan också främja sårläkning och tarmhälsa. Det är en av byggstenarna i glutation, en av kroppens egna kraftfulla antioxidanter. Det är också fördelaktigt för ledhälsan.


Är det farligt med för mycket kollagen?

Som med allt annat bör du inte överdriva kollagentillskott. I allmänhet är kollagentillskott ett mycket säkert tillskott för de flesta, men för mycket av något, även en bra sak, kan vara dåligt. Tänk på dessa faktorer när du använder kollagentillskott:

  • Använd inte om du är gravid eller ammar utan att tala med din läkare, sjukvårdspersonal eller barnmorska.
  • Tala med din läkare om du tar någon medicin innan du tar kollagen.
  • Kollagen innehåller aminosyran hydroxiprolin, som kan omvandlas till oxalater i din kropp. Oxalater är så kallade antinäringsämnen som kan byggas upp i kroppen och bilda smärtsamma kristaller hos vissa människor. Om du har problem med oxalatbildning och symtom på oxalatkristaller, var försiktig.
  • Möjliga, men ovanliga biverkningar är magbesvär och i sällsynta fall utslag. Efter ett tag kan din magbesvär gå över när din tarmflora anpassas. Sluta använda om du får utslag och rådfråga din läkare.
  • Använd inte kollagentillskott från länder med galna ko-sjuka för säkerhets skull, även om det inte verkar överföras via kollagenprodukter.
  • Du bör undvika marina källor till kollagen om du är allergisk mot fisk och/eller skaldjur.
  • Tala med din läkare eller sjukvårdspersonal om du har några frågor angående ditt hälsotillstånd och kollagentillskott.

Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *