En ny studie, som publicerades i februari, visade lovande resultat  den så kallade Fasting mimicking diet, fastehärmande dieten på svenska, (FMD) på åldrandeprocessen. Valter Longo är en känd läkare och forskare och har med FMD behandlat sina patienter under många år.

Tidigare fynd visar bland annat ökad livslängd hos möss samt förbättrad hudhälsa hos människor. FMD 5 dagar en gång i månaden i tre månader hos 45 kvinnor 35-60 år i 71 dagar visade en signifikant ökning av hudens återfuktning (25%), släthet, jämn hudton, enligt en studie. Kvinnorna kände sig också lyckligare och hade bättre självförtroende! 

FMD minskar biologisk ålder

100 män och kvinnor mellan 18 och 70 år deltog i den senaste studien. De som randomiserades till FMD följde dieten i 5 dagar i 3-4 månatliga cykler och åt en normal kost i 25 dagar.

Resultaten visade att cykler av FMD hade förmågan att minska tecken på immunsystemets åldrande och sänka riskfaktorer för diabetes, t.ex. insulinresistens och HbA1c. De hade också mindre bukfetma och fett i levern.

Dessutom hade deltagarnas biologiska ålder minskat med i genomsnitt 2,5 år, enligt de mätningsmetoder som användes. Biologisk ålder är ett mått på hur hälsosam dina celler och din kropp är. Ju lägre biologisk ålder, desto “yngre” är kroppen. En person som är 45 (som jag) kanske har en biologisk ålder på 35, tack vare att de lever en hälsosam livsstil. Det innebär att deras kropp är lika hälsosam som en genomsnittlig 35-åring. Det omvända kan också gälla, att en person kan ha en högre biologisk ålder än sin kronologiska ålder (hur många år man levt).

Enligt Valter Longo: “Detta är den första studien som visar att en kostbaserad intervention som inte kräver permanenta kostförändringar, eller andra livsstilsförändringar, kan göra människor biologiskt yngre, baserat på både förändringar i riskfaktorer för åldrande och sjukdom …”,

Vad är FMD?

FMD är en dietkur med livsmedel rika på omättade fettsyror och låg i kolhydrater, proteiner och kalorier, men som fortfarande tillför de mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler) som behövs. FMD är utformad för att efterlikna effekterna av en vattenfasta, men som är lättare att hålla sig till, eftersom man får äta en liten del mat, till skillnad från vattenfasta, där man inte äter något alls, utan endast dricker vatten. 

Valter Longo har studerat FMD i många år och några av hans och hans teams tidigare upptäckter är att FMD stimulerar nybildningen av stamceller, minskar vissa biverkningar från cellgifter och förbättrade markörer för ämnesomsättningen.

Effekter av fasta

Fastans effekter på hälsan och åldrandeprocessen är välkända. När vi tar en paus från att äta, och låter kroppen vila från mat, får våra celler chansen att reparera sig själva. Cellerna städar sig själva från så kallat cellskräp genom en process som kallas autofagi.

Det minskar också oxidativ stress  som orsakar skador på celler och vävnader och påskyndar åldrande, samt minskar blodsockernivåerna. Alla dessa positiva effekter från fasta är förknippade med förbättrad hälsa och ökad livslängd.

Referenser

  • Brandhorst et.al. (Longo V) Fasting-mimicking diet causes hepatic and blood markers changes indicating reduced biological age and disease risk. Nature Communications, 2024; 15 (1) DOI: 10.1038/s41467-024-45260-9
  • Maloh et.al. The Effects of a Fasting Mimicking Diet on Skin Hydration, Skin Texture, and Skin Assessment: A Randomized Controlled Trial. J. Clin. Med. 2023, 12(5), 1710; https://doi.org/10.3390/jcm12051710

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *