Vilken mat innehåller kollagen?

För att stödja kollagenbildningen måste vi äta rätt protein och aminosyror för att tillföra rätt byggstenar för att bygga kollagen.

Kollagen är en polypeptid, vilket betyder att det är en lång kedja av aminosyror. Faktum är att den består av en total mängd aminosyror på runt 1 500!!

Kollagen, oavsett ursprung, innehåller 19 olika aminosyror, men de vanligast förekommande är glycin, prolin, hydroxiprolin och arginin.

Glycin, prolin och hydroxiprolin bidrar till 57 % av de totala aminosyrorna i kollagen.

När vi äter mat eller kosttillskott som innehåller proteiner som är uppbyggda av dessa aminosyror bryts proteinerna först ner till individuella aminosyror som tas upp i tarmen.

Då bildas nytt kollagen där det finns behov. Det är viktigt att tillföra rätt aminosyror och andra näringsämnen för att nytt kollagen ska bildas.


Källor av kollagen

Animaliska livsmedel är bra källor till kollagen.

Bovint kollagen är i huvudsak brosk från nötkött. Detta kollagen är väldigt likt det kollagen som vi har i våra kroppar och det innehåller bra mängder av både typ 1 och typ 3 kollagen. Dessa är huvudkomponenterna i hud, hår, naglar, tandkött, blodkärl och andra strukturer i kroppen. Bovint kollagen är rikt på aminosyran glycin. Om du gör benbuljong från nötköttskällor får du bovint kollagen.

Kyckling- och kalkonbrosk, hud och andra delar, såsom ben, innehåller kollagen.

Marint kollagen är kollagen från skaldjur, särskilt ben, hud och skaldjursligament. Sardiner är en bra källa till kollagen.“Från nos till svans”

Du kanske har hört uttrycket “från nos till svans”! Under vår evolution har människor alltid ätit upp hela djuret som vi fångade i det vilda. Idag, i vår moderna värld, äter vi mest kött som består av djurets muskler, men det är främst andra delar som innehåller mycket kollagen, såsom hud, brosk, senor och organ. Det är därför benbuljong är en så bra källa till kollagen. Långkok av kött med brosk är också ett bra sätt att utvinna kollagen ur köttet.

Som nämnts ovan består kollagen av flera olika aminosyror men består till största delen av glycin, prolin och hydroxiprolin. Dessa aminosyror finns främst i de olika kollagenrika delarna av djuret, som nämnts tidigare, och även i stora mängder i gelatin. Gelatin är en form av kollagen som finns i livsmedel och används av livsmedelsindustrin. Det är en halvvägs nedbruten form av kollagen.


Protein används där det behövs

Det är viktigt att veta är att kollagen inte tas upp av kroppen som kollagen och sedan går till huden som kollagen, utan proteinet vi äter bryts ner till aminosyror. Aminosyrorna är byggstenar som används för att bilda nytt protein där det behövs.

Om du har ett lågt intag av kollagen och låg kollagenstatus i kroppen, kan aminosyrorna du får från maten du äter användas för viktigare strukturer, som ben eller ligament, snarare än i huden. Det är därför det är bra att se till att du får i dig tillräckligt med kollagen från din kost så att det kan användas i huden och inte prioriteras till mer “viktiga” delar av kroppen.

Bra källor av kollagen från kosten är organkött, benbuljong, gelatin, skaldjur, hud och andra delar av djur (som kyckling och kalkon), äggvita.


Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *