Kämpar du med torr eller uttorkad hud? Speciellt nu när vädret blir kallare och luften torrare.

Det är frustrerande, eller hur?

Det gäller att hitta grundorsakerna och hitta den perfekta lösningen just för dig!


Först och främst, vad är huvudorsaken till torr hud?

Yttre faktorer som kalla temperaturer, torr luft och parfymerade tvålar, tvättmedel och kosmetika kan orsaka torr hy och andra hudbesvär.

Men visste du att näringsbrister också kan spela en roll?

Motverka torr hy med kost och näring

Här är några vanliga symtom, deras orsaker och lösningar:

Fettsyror

Din hud är behöver fettsyror, som omega-3 och gamma-linolensyra (GLA). Alla cellmembran är uppbyggda av fettsyror, inklusive hudcellerna. Tillskott av fettsyror och ett högt intag av fett från kosten kan öka hudens fuktighet. Så se till att få i dig fet fisk, tillskott av fiskolja och GLA för att motverka torrhet i huden. 

Din hud kommer att tacka dig!


Vatten

Återfuktning är nyckeln! Din hud består av hela 60% vatten, så se till att du dricker tillräckligt med vatten. Personligen håller jag mig till 2,4 liter om dagen, precis som den kända experten Prof. Andrew Hubermann rekommenderar.

D-vitamin 

Låga nivåer av vitamin D kan påverka din huds barriärfunktion. Motverka detta genom att få tillräckligt med solljus eller lägga till feta animaliska livsmedel som fet fisk, smör, ägg. 

När vi inte får solljus på huden bildas inte D-vitamin, t.ex. under vinterhalvåret, och kan ett tillskott av D-vitamin behövas för att säkerställa att du får tillräckligt med D-vitamin. 

Kollagen och andra proteiner

Saknar din hud kollagen? Överväg att lägga till kollagenrik mat till dina måltider eller prova ett kollagentillskott. Studier har visat att det kan öka din huds fuktnivåer.

Jag brukar använda kollagentillskott som är hydroliserat, inte innehåller några tillsatser och kommer från gräsbetande kor. När du väljer ett kollagentillskott är det bra att välja ett utan smakämnen och onödiga tillsatser. Fler tips när du väljer och tar kollagentillskott hittar du här

Genom att följa dessa tips är du på väg mot en friskare, återfuktad hud inifrån och ut, på nolltid!

Hör gärna av dig till mig och berätta om det här hjälper dig! 

Om du vill optimera din hudhälsa och minska tecken på för tidigt åldrande, boka plats på min onlinekurs “Kost och näring för hudens hälsa”.

Du får tillgång till måltidsplaner, recept, kunskap om hur du kan bromsa hudens åldrande och i övrigt stötta hudens hälsa med kost, livsstil och näring samt hälsosamma tips och tricks för en frisk och fin hud som du kan vara stolt över!

Lycka till på din resa mot friskare hud!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *