Hudens uppbyggnad och funktion

Visste du att huden faktiskt är kroppens största organ?

Ja, huden räknas faktiskt som ett organ!

Det visar hur viktigt det är att ta bra hand om sin hud. Huden speglar som sagt kroppens hälsa och genom att tillföra rätt typ av näring kan vi bygga en stark hud från insidan och ut. 

Huden behövs för att skydda kroppen mot vår yttre miljö, är viktig för att reglera temperaturen i kroppen och fungerar som stötdämpare. Det är också ett viktigt avgiftningsorgan eftersom gifter transporteras ut från kroppen i svett. 

Att skydda och stärka sin hud handlar om att tillföra det som huden behöver för att må bra och att undvika det som bryter ner och skadar huden.

Det gäller att tillföra näring som ger huden behöver fukt, näring som behövs för strukturell uppbyggnad, d.v.s. för att vi ska kunna bilda friska hudceller och näring som fungerar som skydd mot yttre faktorer.

För att skydda huden och hålla den frisk länge är det bra att lära sig vilka dessa näringsämnen är och i vilken mat de finns.

Det gäller ju också att skydda huden mot faktorer som skadar, t.ex. UV-strålning från solen, stress, socker m.m. eftersom dessa faktorer skyndar på åldrandet av huden.Hudens uppbyggnad

Huden består av tre lager: epidermis (överhud), dermis (läderhud) och subkutan vävnad (underhud).


Epidermis

Epidermis, eller överhuden, är det översta hudlagret och det består av lager på lager av hudceller, varav 90 procent keratinocyter som bildar proteinet keratin.  Keratin är viktigt för att behålla hudens fuktighet. Det allra yttersta lagret kallas hornlagret (stratum corneum) och består av flera lager av döda keratinocyter. Nya hudceller produceras i den undre delen av epidermis och byts ut underifrån.  Det tar runt 25 dagar för en hudcell att nå hudytan. I den undre delen av epidermis finns melaninocyter som bildar melanin. Melanin skyddar mot solens UV-strålning och det är det som ger huden färg. Ju mer vi solar desto mer melanin bildas och desto mörkare färg får huden. 


Dermis 

Nästa lager är dermis, eller läderhuden, som är tjockt och elastiskt och uppbyggt av bindväv innehållande fibrer av proteinerna elastin och kollagen. Kollagen ger huden spänst och struktur och elastin gör huden slät. Här finns blodkärl, nerver, hårsäckar, immunceller, svett- och talgkörtlar. Blodkärlen transporterar syre till huden och för bort slaggprodukter som behöver rensas ut från kroppen.


Subkutan vävnad

Den subkutana vävnaden finns under dermis och består av fett. Den fungerar som energireserv, isolering och som stötdämpare.


Image by: Ievgeniia Z.

Vill du lära dig hur du kan stärka och skydda

din hud med kost och näring? Boka din plats på min onlinekurs idag.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *