Kollagen

Kollagen är det mest förekommande proteinet i kroppen och finns i skelettet, huden, ligament, brosk och bindväv. Precis som andra proteiner är kollagen uppbyggt av långa kedjor av aminosyror.

När vi äter protein bryts de ner i kroppen till aminosyror som tas upp i tarmen. Aminosyrorna fungerar som legobitar. Tänk att man har ett stort legoslott som man rasar. Sedan bygger man upp en båt av de legobitarna! Kroppen bygger alltså inte garanterat samma protein som man fick i sig från kosten.

Av den anledningen har användningen av tillskott av kollagen för hudens hälsa ifrågasatts, eftersom det tros inte bilda kollagen i just huden. Aminosyrorna kanske används till att bygga något helt annat protein, eller kanske kollagen, men som används till skelettet eller brosk. Kroppen bygger alltså de proteiner som den har behov av i stunden. Dock ökar man ju chansen att kroppen har möjlighet att bygga kollagen i huden om man tillför rätt aminosyror.

I en klinisk studie fick en grupp deltagare 10 gram hydroliserat kollagen, utvunnet från fisk, i 12 veckor. De som fick kollagentillskott hade minskad förekomst av rynkor och ökad elasticitet och fuktighet huden.

Ett annat exempel är en genomgång, så kallad meta-analys, av 19 stycken kliniska studier som undersökt effekten av kollagentillskott på hudens hälsa. Den genomgången visade att tillskott av kollagen minskar rynkor, förbättrar elasticitet och fuktighet i huden och, enligt författarnas slutsats, därmed kan minska hudens ålderstecken.

Att kollagenet är hydroliserad innebär att det är behandlat på ett sätt som gör den lättare att absorbera. Om man väljer att ta kollagentillskott är det viktigt att välja en sort som är hydroliserad för bättre upptag. Välj gärna en sort som är berikad med mikronäringsämnen som behövs för bildningen av kollagen, t.ex. C-vitamin.

Kollagen finns naturligt bland annat i gelatin, lever, fisk med skinn och benbuljong.

Mer om hur du kan stärka kollagen i huden – genom att öka bildningen och minska nedbrytningen – i vår onlinekurs ”Vackrare hy med rätt näring


Källa
International Journal of Dermatology, mars 2021 och Journal of Cosmetic Dermatology, mars 2021.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *