Vad är kollagen?
Namnet kollagen kommer från det grekiska ordet kólla som betyder lim och ordet – gen som betyder producera. Kollagen kallas ibland för kroppens lim, eftersom det är det som ”håller ihop” kroppen.
Kollagen är ett protein som består av aminosyror. Det är det protein som det finns mest i kroppen och utgör cirka 25-35 procent av allt kroppens protein. Kollagen bildas i fibroblastceller och inkorporeras i komplexa kollagenvävnader runt om i kroppen.
Kollagen är huvudkomponenten i hud, skelett, muskler, tänder och bindväv, till exempel senor, ligament, brosk och blodkärl. Det finns också i hornhinnan i ögat, hår och i tarmen.
Brist på kollagen kan leda till:
- håravfall
- sprött hår och naglar
- slapp och torr hud
- problem med ledhälsa
Det är formen på kollagenproteinet som gör det unikt, jämfört med andra proteiner i kroppen. Kollagenmolekylen bildas som en så kallad trippelhelix, vilket innebär att den består av 3 strängar av peptider som är tvinnade runt varandra, vilket gör den stark och användbar för olika vävnader runt om i kroppen, inklusive hudens elasticitet och struktur.
Kollagenet finns under de första hudlagren och sträcker ut huden och ger den ton och gör huden elastisk. Det är hudens naturliga filler!
Olika typer av kollagen
Det finns olika typer av kollagen beroende på var i kroppen det finns och vilken funktion det har. Nästan 28 typer av kollagen har identifierats.
Typ 1: hud
Typ 2: leder, ögon, brosk
Typ 3: hud, muskler
Majoriteten av kollagenet i kroppen är typ 1 och 3, varav 90% är typ 1.
I huden förekommer kollagen typ 1 upp till 90% och resten består av kollagen typ 3.
Återvinning av kollagen
Det är en konstant omsättning av kollagen en balans mellan uppbyggnad och nedbrytning.
Bildningen av kollagen börjar avta från cirka 25 års ålder. Ju äldre vi blir, desto mindre kollagen produceras och det är därför rynkor uppstår. Vi förlorar cirka 1 procent kollagen per år.
Kollagen är otroligt dynamiskt och bildandet och nedbrytningen styrs av olika faktorer.
Stöd förnyelse av kollagen
För att bygga starkt kollagen behöver du tillföra byggstenarna (aminosyror), de kofaktorer (vitaminer och mineraler) som behövs för att producera kollagen och fytonäringsämnet så skydda mot nedbrytning (samt undvika faktorer som bryter ner kollagen).
De viktigaste aminosyrorna i kollagen är glycin, prolin och hydroxiprolin. Dessa är inte essentiella aminosyror, vilket gör att kroppen kan tillverka dem från andra aminosyror. Men genom att tillföra dem genom kosten (mat och kosttillskott) kan det hjälpa till att öka nivåerna av rätt aminosyror i kroppen och därigenom öka bildningen av kollagen.
Kollagen bildas av enzymet hydroxylas, som kräver C-vitamin som en kofaktor. Även mineralerna koppar, zink och mangan behövs.
Fysisk aktivitet kan stimulera kollagensyntesen. Den kraft som fysisk aktivitet utsätter kollagen för har visat sig stärka kollagen och skydda mot kollagennedbrytning. För mycket träning kan dock ha motsatt effekt.
När vi åldras minskar bildningen av nytt kollagen i huden. Detta gör att huden tappar sin elasticitet och det bildas rynkor. Kollagenbildningen kan också minska på grund av hormonella förändringar, näringsbrister, stress och andra faktorer.
Det finns faktorer som också påskyndar nedbrytningen av kollagen, t.ex. rökning, solexponering och så kallad glykering (när sockermolekyler fäster på proteiner och förstör dem).
Nedbrytning av kollagen
Kollagen bryts ner av så kallade metalloproteasenzymer (MMP). Nedbrytningen av kollagen av MMP-enzymer är en naturlig process. Det är så kroppen fungerar, den återvinner vävnader genom att bryta ner och bygga upp. Ett annat exempel på detta är dina ben, de återvinns ständigt!
Det finns olika klasser av MMP-enzymer, varav MMP1, som tillhör gruppen av så kallade kollagenaser, är en av de viktigaste att tänka på när det kommer till hudhälsa. MMP1 bryter även ner elastinfibriller. Elastin är ett annat mycket viktigt protein i huden.
Förutom ålder ökar vissa yttre faktorer aktiveringen av MMP-enzymer, vilket kan öka nedbrytningen av kollagen. Ett exempel är UV-strålning, som skapar något som kallas fotooxidativ stress (läs mer om fria radikaler och oxidativ stress här). När huden utsätts för UV-strålning aktiveras MMP-enzymer och bryter ner kollagen.
Andra faktorer är hormoner, näringsbrister, stress och glycation.