Vad är fytonäringsämnen?
Det är inte bara vitaminer, mineraler och fibrer vi får i oss från frukt och grönt, de innehåller även ämnen som kallas fytokemikalier eller fytonäringsämnen. Ordet fyto betyder växt. Fytonäringsämnena ger olika växter som frukt, grönsaker och bär (även trädens och buskarnas löv) sina färger. Det här är anledningen till varför man brukar säga att man ska äta regnbågen! Om man väljer mat med olika färger får man också i sig olika viktiga fytonäringsämnen.
De senaste åren har forskare identifierat en mängd olika familjer av fytonäringsämnen och kartlagt deras funktioner. Fytonäringsämnena är växternas naturliga skydd mot angrepp av bakterier och andra mikroorganismer och mot deras yttre miljö. Fytonäringsämnena klassas inte som essentiella näringsämnen för oss människor men de har en betydande effekt på hälsan. Många av dem fungerar som antioxidanter som hjälper till att skydda celler och vävnader från skador orsakade av fria radikaler. Vissa har skyddande effekt på blodkärl, huden och andra har i studier visats hämma tillväxten av cancerceller. De kan även påverka aktiveringen av våra gener.
De mest kända familjerna av fytonäringsämnen är flavonoider och karotenoider.
KAROTENOIDER
- Betakaroten (orange och gula frukter och grönsaker, till exempel morötter, gul paprika, sötpotatis.)
- Lykopen (tomat)
- Lutein (till exempel grönkål, gröna grönsaker)
- Astaxantin (alger)
- Zeaxantin (till exempel kål)
FLAVONOIDER
- Antocyanidiner (mörkt röda, lila och svarta, till exempel blåbär, hallon)
- Ellagsyra (till exempel björnbär)
- Quercitin (till exempel lök, äpplen, rött vin)
- Resveratrol (rött vin)
- Ginestein (fermenterad soja)
- Curcumin (gurkmeja)
ÖVRIGA FYTONÄRINGSÄMNEN
- Allicin (vitlök)
- Capsaicin (chili)
- Sulforafan (kålfamiljen, till exempel broccoli)
- Klorogensyra (kaffe)