Till alla brödälskare! Visst är det svårt att minska på, eller sluta att äta, bröd? Det är ju så gott!
Det finns många hälsofördelar med att minska på spannmål och mjöl och ”vanligt” bröd ingår ju i den kategorin tyvärr… Visste du att gluten som finns i vetemjöl bryts ner till ett protein vid namn gliadin som är besläktat med morfin? Det är en av anledningarna till att det är så tillfredsställande med bröd…
Men om du älskar bröd – som jag – det finns alternativ!!
⭐️ Här är receptet på ett otroligt gott bröd, helt utan spannmål, mjöl, gluten. Enkelt att baka är det också. ⭐️
Ingredienser
300 gram blandade nötter och mandlar (t.ex. hasselnötter och valnötter)
1 dl linfrön och/eller psylliumfrön
3 dl pumpakärnor och/eller solrosfrön
1 dl kokosolja
5 ägg
1 krm havssalt
Avokado eller smör som pålägg
Gör så här
- Sätt ugnen på 100 grader varmluftsugn.
- Blanda alla nötter och frön i en skål (de ska vara hela).
- Smält kokosoljan försiktigt i vattenbad.
- Blanda ihop äggen, kokosoljan och salt noga i en annan skål eller bunke.
- Rör i äggblandningen i nötblandningen och rör noggrant tills det blir en smet.
- Klä en långsmal ugnsform med bakplåtspapper.
- Kladda i nötsmeten i ugnsformen. Du behöver hålla fast bakplåtspapperet när du häller i smeten.
- Grädda i 60 minuter.
- Ta ut formen och låt den svalna.
- När brödet är rumstempererat, ställ in det i kylskåpet.
- Ta ut och skär skivor när det kallnat. Om man skär brödet medan det fortfarande är varmt eller rumstempererat finns det risk att det ramlar isär.
- Förvara i kylen eller frys in. Om du fryser in brödet så behöver det stå i kylen ett tag för att inte falla ihop när det tinat.
Bre på avokado eller smör på din macka och njut!
Perfekt till lördagsfrukosten.
I onlinekursen Vackrare hy med rätt näring får du ett recepthäfte med massor av goda och nyttiga recept!